Løkka-lykke x Ungjobb
juni 1, 2021
Cellograffiti workshop
juni 21, 2021
 

Løkka-Lykke gatekunstfest springer ut fra et ønske om å styrke Grünerløkkas stedsidentitet definert av gatekunst, og øke folks opplevelse av tilhørighet. Vi arbeider med fokus på sosial bærekraft, med særlig vekt på FNs bærekraftsmål 11. å skape bærekraftige byer og samfunn, og bærekraftsmål, 17. samarbeid for å nå målene. 

Gatekunst er sosial bærekraft i praksis

Sosialt bærekraftige samfunn kjennetegnes av tillit, trygghet, tilhørighet og tilgang til goder som arbeid, utdanning og gode nærmiljø. Som et grunnleggende bærekraftig prinsipp for Løkka-Lykke, vektlegges derfor lokal forankring og samarbeid i planlegging og gjennomføring av arrangementet. Dette bidrar til økt nabofellesskap og stimulerer lokalt næringsliv, og er ressurs-klokt med tanke på korte avstander for transport. 

I tillegg til kunsten som blir laget, arrangeres det et variert publikumsprogram med formidlingsaktiviteter,  som bidrar til å plassere gatekunst og graffiti innenfor et bredere felt bestående visuell kunst, estetikk, arkitektur, urbanisme, sosiologi, antropologi, medborgerskap og utdanning. Målet er å inspirere til en delt følelse av eierskap og tilhørighet i våre felles rom. 

Investering i det lokale kunstmiljøet

Graffiti- og gatekunstbevegelsen i Oslo er et rikt og sammensatt felt, og vi har som mål å gjenspeile dette mangfoldet, samt øke opplevelsen av tilhørighet blant underrepresenterte grupper. Vi inkluderer kunstnere som arbeider innenfor ulike stiler, format og materiale, og vi inviterer hvert år minst en kunstner under 25 år til male deres første veggmaleri. 

Løkka-Lykke gatekunstfest skaper dermed muligheter for at både gryende talenter og selvlærte kunstnere kan få arbeide side om side med mer etablerte eller formelt utdannede kunstnere, og slik synliggjøres samtidig det verdifulle kunstneriske mangfoldet i Oslo. Dette betyr at vi investerer i og styrker det lokale kunstnermiljøet samtidig som vi unngår de mest ressurskrevende reisene i forbindelse med festivalen.

Kunstnerisk innhold og program partnere

En bærekraftig utvikling kjennetegnes av at den imøtekommer dagens behov uten å ødelegge muligheten for at kommende generasjoner skal få dekket sine.

I 2023 etablerte vi et kreativt partnersamarbeid med Regnskogsfondet for å rette oppmerksomheten mot viktigheten av å bevare verdens regnskoger. Regnskogen bremser menneskeskapte klimaendringer, og med hjelp av et veggmaleri laget av kunstneren Øivin Horvei vil vi formidle oppdatert og relevant kunnskap om regnskogen til vårt publikum.

Blant våre formidlingsaktiviteter finner vi i tillegg til workshops med fokus på material-gjenbruk, workshops med særlig fokus beskyttelse av verdens store skoger. Noen av de største samlingene av forhistorisk kunst finner vi på bergveggene i regnskogen i Amazonas, skapt for mer enn 12 500 år siden. I samarbeid med Klimahuset/Naturhistorisk museum arrangerer Løkka-Lykke 2023 workshops for barn og unge inspirert av denne kulturarven.

Grønne tiltak i produksjonen

Vi bruker fotokatalytisk maling der det lar seg gjøre i produksjonen av kunstverk, levert av vår malingspartner STO. Fotokatalytisk maling bryter ned skadelige stoffer i luften. Der det er mulig, bruker vi elektrisk lift fra vår partner Naboen fremfor dieseldrevet under produksjonen av større kunstverk (avhenger av tilgang til lading). 

Vi bruker elektrisk transport-sykkel fremfor dieseldrevne biler for ærend knyttet til produksjonen. Bruk av el-sykler gjør det mulig for de uten bil-lappen å bidra til festivalen med frivillig arbeid. Catering er vegansk, og leveres av Vespa & Humla.